GEA Servisi
TermoKontrol Klima GEA Servisi, GEA Klima Santrali Servisi ve GEA Klima Bakım Onarım hizmetlerini alanında tecrübeli personeliyle Türkiye genelinde vermektedir.
Temokontrol Klima GEA Servis Hizmeti Verdiği Ürünler
- GEA Klima Santrali Servisi
- GEA Hijyenik Klima Santrali Servisi
- GEA Havuz Nem Alma Santrali Servisi
- GEA Isı Geri Kazanım Cihazı Servisi
- GEA Fancoil Servisi
- GEA Hücreli Tip Aspiratör ve Vantilatör Servisi
- GEA Çatı Tipi Rooftop Klima Servisi
- GEA Endüstriyel Isıtma Apareyleri Servisi
- GEA Chiller Servisi
Müşterilerimizin ve GEA Klima Santrali kullanıcılarının yoğun olarak araştırdığı ve yeterli bilgi sahibi olmaları açısından ele aldığımız GEA Klima Santrali nedir, GEA Klima Santrali nasıl çalışır ve GEA Klima Santrali bakımları nasıl yapılır sorularına yanıt vermeye çalışacağız.
GEA Klima Santrali Nedir?
GEA Klima Santrali genel olarak kapalı mahallerdeki havayı istenen konfor şartlarını sağlayarak sirküle eden kompakt yapıdaki havalandırma cihazlarıdır. Basit bir yapıda klima santrali kirli havayı dışarıya atmamızı sağlayan aspiratör, taze havayı içeriye almamızı sağlayan vantilatör ve hava sıcaklığını ayarlamamıza yardımcı olan ısı değiştiricilerden oluşan merkezi klima sistemidir.
GEA Klima Santrali Nasıl Çalışır?
GEA Klima Santrali uygulama yapılan alandan hava kanalları vasıtasıyla kirli havayı aspiratör hücresiyle atmosfere bırakır. Vantilatör hücresi yardımıyla atmosferden aldığı taze havayı yine hava kanalları vasıtasıyla ortama gönderir. Taze hava ortama gönderilirken farklı klima santrali konfigürasyonlarına göre sıcaklık, nem, pozitif veya negatif hava basınçları da kontrol edilebilmektedir.
GEA Klima Santrali Bakımları Nasıl Yapılır?
- Klima santrali aspiratör, vantilatör, batarya ve diğer hücrelerin temizliği yapılır.
- Hava kanalı bağlantıları ve damperlerin kontrolleri yapılır.
- Fan ve motor bağlantılarının kontrolleri yapılır.
- Kapı kilitleri ve menteşelerin kontrolleri yapılır.
- Filtrelerin sızdırmazlık ve temizlik kontrolleri yapılır.
- Isıtma, soğutma ve dx bataryaların temizliği işlemleri su ve gaz kaçak kontrolleri yapılır.
- Soğutma üniteleri ve gaz kontrolü yapılır.
- Drenaj bağlantıları ve klima santrali toplu sifonunun kontrolü yapılır.
- Otomasyon panosundan kontrol paneline gönderilen verilerin ve bildirimlerin kontrol edilmesi.
- Hatalı bildirimleri ve yanlış ölçümlerin nedenlerinin bulunup çözümlenmesi.
Klima Santrali Bakım Sözleşmesi
TermoKontrol Klima gerek kamu sektörü gerekse özel sektör binalarında bulunan klima santrallerine ve havalandırma cihazlarına periyodik bakım sözleşmeleriyle kesintisiz hizmet vermektedir. Firmamız koruyucu ve önleyici bakım işlemlerinde hizmet verilen firmanın’’ klima santrali bakım şartnamesine uygun hizmet vermektedir. Sizde klima santrali bakım sözleşmesi yaparak cihazlarınızı koruyup gereksiz enerji sarfiyatından kurtulabilirsiniz.
Klima Santrali Yedek Parça Tedarik Hizmetleri
TermoKontrol Klima yedek parça hizmetlerinde ülke çapındaki klima santrali ve diğer havalandırma sistemleri yedek parça sağlayıcılarıyla bağlantılı durumda çalışmaktadır. Farklı klima santrali markaları ve farklı klima santrali konfigürasyonlarında kullanılan yedek parçaları sorunsuz bir şekilde temin etmektedir. Piyasada mevcut klima santrali markalarının kullanmış olduğu yazılımları bilen ve müdahale edebilir bir ekibimiz vardır. Bunların yanında klima santralinizin mevcut bir otomasyonu yok ise size bu konuda istemiş olduğunuz klima santrali senaryosuna göre farklı çözümler sunmaktadır.
TermoKontrol Klima Teknik Servis Hizmetleri
TermoKontrol klima GEA klima santrali teknik servis hizmetlerini almadan önce sayfamızdan referanslarımıza bakabilir ilgili arkadaşlarımızdan bilgi alabilirsiniz. Teknik servis hizmetlerinde hizmet veren firmanın bu konudaki deneyimi ve referansları çok önemlidir. Klima santrali servisi veren firmanın ucuz fiyat politikası sizi aldatmasın hizmet kalitesi fiyattan daha önemlidir. Biz hizmet kalitemizi arttırmak için ekibimize yatırım yapıyoruz.
TermoKontrol klima, GEA klima santrali yetkili servisi değildir. GEA klima santrali özel servisi olarak hizmet vermektedir. Sektördeki tecrübesi ve sayfamızda yer alan çeşitli referanslarıyla farklı marka ve klima santrali konfigürasyonlarındaki hizmet başarısıyla bu konuda kendini kanıtlamış bir firmadır.
Gea Chiller; endüstriyel alanda su, yağ veya mamulün soğutulmasında. merkezi iklimlendirme sistemlerinde su ve soğutucu akışkanın soğutulması amacı ile soğuk su üreten sistemlerdir. Modüler ya da paket tip olarak imal edilen sistemler, hava soğutmalı kondenser, su soğutmalı kondenser veya evaporatif kondenserli olabilir.
1.Gea Chiller Grubu Soğutma Devresi Ana Elemanları
Ø Kompresörler
Ø Evaporatörler
Ø Kondenserler
Ø Yardımcı elemanlar
Kompresörler
Soğuk su hazırlama grubunda, kompresörün görevi; soğutucu akışkanı sıkıştırarak yüksek basınçta soğutma devresine göndermek ve sonrasında düşük basınçta emmektir.
Kullanılacak tesisin büyüklüğüne göre; pistonlu kompresör, helisel vidalı kompresör, döner paletli kompresör, santrifüj kompresör ve scroll kompresörler kullanılır.
Evaporatörler
Soğutucu akışkanın alçak basınçta buharlaştırıldığı ve bu sırada bulunduğu ortamdan ısı alarak soğutma işinin gerçekleştirildiği cihazdır. Evaporatörler gaz hâldeki, sıvı hâldeki ve katı maddeleri soğutması anlamında 3 gruba ayrılır. Gea Chiller grubunda su soğutulması işi yapılacağı için sıvı hâldeki maddeleri soğutmak için kullanılan evaporatörler Shell-tube evaporatörler tercih edilir. Çift aynalı yapıya sahip olup gerek soğutucu akışkan tarafı, gerekse su tarafı tek devreli, çok geçişlidir. Isı transferini sağlayan bakır borulara özel bir işlemle açılan helisel boğumlar soğutucu akışkan tarafındaki ısı transfer katsayısını önemli ölçüde artırmaktadır. Ayrıca Gea chiller su devresine konulan hava burgacı perdeleri su tarafının ısı transfer film katsayısını yükseltmektedir. Böylece ısı transfer katsayısı düz boruya oranla yaklaşık iki kat arttırılmaktadır.
Kondenserler
Kondenser, soğutma çevriminde kompresör tarafından sıkıştırılarak basıncı ve sıcaklığı yükseltilmiş olan soğutucu buharından, bu noktada ısı alarak dış ortama bırakan ve böylece buharın yoğuşmasını sağlayan cihazdır. Soğutma çevriminde, soğutucu buharının su ile soğutularak yoğuşmasının sağlandığı kondenser tipine su soğutmalı kondenser adı verilir. Shell-tube kondenser kullanımı ile kolay bakım ve yüksek dayanıklılık sağlanmıştır. Çift aynalı kanatlı bakır borulu shell & tube tip kondenserler kolay sökülüp takılabilme özelliği ile kule suyundan kaynaklanan kirlenmelerin mekanik olarak temizlenmesinde kolaylık sağlamaktadır. Soğutma çevriminde, soğutucu akışkan buharının hava ile soğutularak yoğuşmasının sağlandığı kondenser tipine, hava soğutmalı kondenser adı verilir.
Soğutma çevriminde, soğutucu akışkan buharının, su ile havanın birlikte kullanılarak soğutulup yoğuşmasının sağlandığı kondenser tipine evaporatif kondenser adı verilir.
Yardımcı Elemanlar
Her kompresör için tümüyle bağımsız soğutucu devre ve devre elemanlarından oluşmaktadır. Yüksek kalite ve güvenirlilikte soğutucu devre elemanlarının kullanımı ile sistem performansı ve güvenilirliği üst seviyededir. Her bir soğutucu devre soğutucu akışkan kapatma vanaları, selenoid vana, nem alıcı, gözetleme camı, termostatik genleşme vanası, alçak-yüksek basınç presostatı, titreşim absorberi, yağ basınç presostatı ve kontrol sistemlerinden oluşmaktadır.
Soğutma Aksesuarlarının Görevleri
Ø Servis, bakım, tamir esnasında soğutucu akışkanın yolunu açıp kapamak,
Ø Normal çalışma esnasında soğutucu akışkanın yolunu açıp kapamak,
Ø Çalışma emniyetini sağlamak,
Ø Çalışma şartlarını ve verimliliği üst seviyede tutmak,
Ø Daha sonra çıkması muhtemel aksaklıkları önceden kontrol ve tespit etmek,
Ø Soğutucu akışkanın ve yağlama yağının temiz tutulmasını sağlamak.
Evaporatör basınç regülatörü:
Paralel evaporatörlerden birinde emiş basıncından farklı buharlaşma basıncı (sıcaklığı) oluşturur. Kondenser basınç regülatörü:
Kış aylarında çevre sıcaklığı düştüğünde kondenserde taşma etkisi oluşturarak basma hattı basıncının istenen seviyede kalmasını sağlar.
Kapasite regülatörü:
Kompresörün basma hattındaki gazın bir kısmını emme hattına by-pass ederek soğutma kapasitesini istenen seviyede ayarlar.
Karter basınç regülatörü:
Uzun bekleme, ilk çalıştırma ve defrost dönemlerinden sonra soğutma yükünün çok fazla olması nedeniyle kompresörün aşırı yüklenmesini, emme hattı basıncını kısarak engeller.
Basınç emniyet cihazları kötü çalışma durumunda patlama ihmalini en aza indiren veya sistemde yangına sebep olacak bir basıncı, tehlike seviyesine yükselmeden kontrol etmek amacıyla kullanılan güvenlik kontrol cihazlarıdır. Bu cihazlar açılarak akışkanı kaçırırlar veya basıncı, şayet güvenlik seviyesini aşmışsa azaltırlar. Soğutma sistemlerinde en yaygın olarak yaylı emniyet cihazı ve eriyen tapalar kullanılır.
Soğutma grubunun çalışmasını sağlamak amacıyla sisteme bağlı kontrol elemanlarının ve sigorta, kontaktör, termik manyetik şalter, röle gibi elemanların yanında şalter ve mikroprosesörlü kontrol modülü ve kontrol kartlarını da içerisinde barındıran elektrik panosu DKP sacdan üretilmiştir.
– Su Soğutma Gruplarında Periyodik Koruyucu Bakımın Önemi
Servis ve Bakım Hizmetleri İçin Gerekli Alanları Belirleme
Su soğutma grubunun montajı sırasında dikkat edilecek hususlardan birisi, belirli aralıklarla yapılacak olan servis ve bakım hizmetlerinin kolayca yapılabilmesi için yeterli mesafelerin bırakılmasıdır. Yağ değişimi, korozyonun oluşturduğu arızalar, tıkanıklık, gaz verme, çeşitli elektrik arızaları vb. sebeplerden dolayı çıkartılıp bakım ve onarımının yapılması gerekli parçalara kolayca ulaşılabilmesi, elemanlara zarar verilmemesi önemlidir. Gea Chiller grubunun tamamen sökülmesi; zaman, maliyet ve iş güçlüğü oluşturacağından bakım gerektirecek parçalar etrafında yeterli mesafenin bırakılması gerekir. Bunlar;
Ø Evaporatör tüplerinin çıkartılabilmesi için tüp boyu mesafesinin üzerinde olması gerekir.
Ø Kompresör yağ değişimi, elektrik devresi arızaları, sisteme soğutucu akışkan vermek için servis elemanının rahatça çalışabileceği bir alan bırakmak.
Ø Pompa salmastra grubu, emme ve basma hattı üzerinde yapılabilecek bakımlar için aletlerin çalışabileceği kadar mesafe düşünülmelidir.
Ø Kondenser hava soğutmalı ise kanatçıkların temizlenmesi, su soğutmalı ise korozyon ya da su kirliliği sonucu oluşacak bakımlar için gerekli alanın bırakılması gereklidir.
Ø Yardımcı elemanların zamanla oluşabilecek arızalarında, değiştirilebilmesi için gerekli alanın oluşturulması lazım gelir.
Koruyucu Bakım Programının Elemanları Su soğutma grupları, gerek ısıl konfor, gerekse endüstriyel amaçlı iklimlendirme sistemlerinde kuruluş ve işletme giderleri bakımından önemli bir yer tutmaktadır. Periyodik koruyucu bakımın sağladığı avantajları özetle aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Ø Cihazın ömrünü uzatır.
Ø Sistemin arıza riskini azaltır.
Ø Enerji sarfiyatını azaltır.
Ø Tamir masraflarını azaltır.
Ø Soğutucu akışkan kaçaklarını en aza indirerek şarj için gerekli olan iş gücü ve soğutucu akışkan giderlerini azaltır, ozon tabakasına verilen zarar da nispeten önlenmiş olur.
Koruyucu bakım programı uygulamaya konulduğu ilk anlarda iş yükü yoğunlaşır ancak, olumsuzluk gibi görünen bu durumun aslında doğru bir yaklaşım olduğu, işletim verimindeki artış ve acil tamir masraflarının azalması ile anlaşılacaktır. Bakımdan sorumlu yöneticiler; işletmenin ihtiyaç ve kapasitesine göre, bu programı yürütmek amacıyla ellerindeki mevcut personeli kullanabilecekleri gibi, profesyonel şirketler ile periyodik bakım anlaşmaları da yapabilirler. Bir su soğutma grubu periyodik bakım programının üç elemanı vardır:
Cihazın Servis El Kitabı
Cihazın servis el kitabı, su soğutma grubunu tanımlayan teknik bilgileri ve uygulanacak koruyucu bakım konularını içerir. Cihazı tanımlayan bilgiler cihazın seçiminde önemli olduğu kadar soğutma grubunun işletim sırasındaki gerçek performansını değerlendirmek için de gereklidir. Bunlar;
Ø Yoğuşturucu ve buharlaştırıcının giriş ve çıkışlarındaki su sıcaklıkları ile basınç farkları,
Ø Soğutucu akışkan devresindeki emme ve basma basınçları,
Ø Tahrik motorlarının elektriksel güç tüketiminin belirlenmesine yönelik bilgiler,
Ø Karterdeki yağ seviyesi ve basıncı,
Ø Soğutma kapasitesi eğrisi ile kısmi yük eğrisidir.
Kayıt Kartları Su soğutma grubunun maksimum verim değerinde çalışmasını sağlamak için yapılması gereken önemli işlerden biri de, işletim şartlarının ve yapılan bakımların kayıtlarının titizlikle tutulmasıdır. Bu işlemin en azından günlük olarak yapılması gerekir.
Kayıt kartlarında şu bilgiler kesinlikle bulunmalıdır;
Ø Yoğuşturucu ve buharlaştırıcının giriş ve çıkışlarındaki su sıcaklıkları ile basınç farkları,
Ø Soğutucu akışkan devresindeki emme ve basma basınçları,
Ø Tahrik motorlarının elektriksel güç tüketiminin belirlenmesine yönelik bilgiler,
Ø Karterdeki yağ seviyesi ve basıncı vb.dir.
Amaçlanan işletim değerlerinden meydana gelen sapmalar, soğutma grubunun bakıma ihtiyaç duyduğunun veya yavaş gelişen bir problemin belirtileridir. Bakım Programları Yerine getirilmesi gereken bakım görevleri ve sıklığı, soğutma grubunun tür, model ve kapasitesine göre değişir, genellikle günlük, haftalık, aylık ve yıllık bakımlar söz konusudur. Özel durumlarda, örneğin büyük santrifüj gruplarda, bazı bakım işlemlerinin daha sık yapılması gerekebilir. 24 saat çalışması gereken bilgisayar sistem odaları ve yedeği olmayan soğutma grupları gibi kritik durumlarda bakım konusunda daha dikkatli olunmalıdır.
Su Soğutma Gruplarının Periyodik Bakımı
Su soğutma grupları için uygulanacak temel periyodik bakım işlemleri esnasında kaydedilecek değerler ve kontrol edilecek devre elemanları aşağıda verilmiştir:
Günlük Bakım
Ø Yoğuşturucu ve buharlaştırıcının giriş ve çıkışlarındaki su sıcaklıkları ile basınç farkları.
Ø Soğutucu akışkan devresindeki emme ve basma basınçları
Ø Elektriksel güç tüketiminin belirlenmesine yönelik bilgiler.
Ø Karterdeki yağ seviyesi ve basıncı.
Ø Aşırı gürültü ve titreşim var mı?
Haftalık Bakım
Ø Soğutucu akışkan kaçağı.
Ø Kayış ve kavrama ayarları.
Ø Yağın renginde değişim var mı?
Aylık Bakım
Ø Kontrol elemanları ve ayarları.
Ø Kompresör yüksüzleştirme (unloading) düzeneği.
Ø Karter ısıtıcısı.
ØYıllık Bakım
Ø Tüm kablo, kontak, starter ve devre kesicileri.
Ø Emniyet kontrolleri.
Ø Motor sarımlarının yalıtımı ve topraklaması.
Ø Pompa salmastraları.
Ø Kontrol elemanlarının kalibrasyonu.
Ø Kontrol devresi ve ayarları.
Ø Elektrik devresindeki kontakların temizliği.
Ø Kompresör yağının laboratuvar kontrolünün yaptırılması, gerekiyorsa değiştirilmesi.
Ø Yağ filtresinin değiştirilmesi.
Ø Yoğuşturucu boruları (Yoğuşturucu ve buharlaştırıcı borularına üç yılda bir “eddy current” testi uygulanmalıdır) Su devrelerindeki filtreler.
Firmamız GEA Marka chiller soğutma gruplarının genel bakımları ve arızaları konusunda sizlere yardımcı olacaktır.
Teknik kadromuzla Gea chiller gruplarında garantili bakım onarım işlemleriyle bu alanda yıllardır hizmet vermekteyiz.
Servis ağımız kapsamaktadır.
GEA Servis Hizmetlerimiz yoğun olarak;
İstanbul GEA Klima Santrali Servisi, Kocaeli GEA Klima Santrali Servisi, Gebze GEA Klima Santrali Servisi, Edirne GEA Klima Santrali Servisi, Tekirdağ GEA Klima Santrali Servisi, Bursa GEA Klima Santrali Servisi, Balıkesir GEA Klima Santrali Servisi, Yalova GEA Klima Santrali Servisi, Bolu GEA Klima Santrali Servisi, Ankara GEA Klima Santrali Servisi